Awokado- zdrowy zamiennik masła ..

Awokado- jako zdrowy zamiennik masła ..

Hej ! Dzisiaj postanowiłam zrobić notatkę o owocu, który tylko pozornie nazywamy warzywem – awokado. O jego właściwościach można by wiele mówić. Czy warto po nie sięgać ? Zobaczymy ! :)

Zazwyczaj Polacy sięgają po pospolite owoce, takie jak np. jabłka, powszechnie występujące w Polsce, lub banany, pomarańcze, wiśnie i truskawki. Ale o tym owocu prawie wszyscy zapomnieli. Nie można tak ! Spróbujcie choć raz jak smakuje awokado, możecie pokochać jego smak, ale też znienawidzić, wszystko zależy od Was..

Awokado i jego wartości odżywcze:

- Ma bardzo dużo potasu, więcej niż banany, aż o 35% !

-Ma szerokie właściwości przeciwzapalne.

-Zawiera błonnik, przez co nieźle zapycha i pozwala Nam na niepodjadanie w ciągu dnia. Ponadto utrzymuje sprawne działanie układu trawiennego.

-Zawiera kwas oleinowy, więc pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

-Jeśli dodamy je do ulubionej sałatki, to składniki odżywcze będą lepiej wchłaniane, np. beta-karoten w marchwi w połączeniu z awokado pozwoli na lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy.

-Witamina E, omega- 3 i tłuszcze nienasycone w awokado regulują pracę serca.

-Dostarcza kwas foliowy. Badania wykazały, że ludzie, którzy mają dietę bogatą w kwas foliowy znacznie rzadziej chorują na choroby serca i są mniej narażeni na wystąpienie udaru - niż ci, którzy spożywają go w niewielkich ilościach. Obniża również ryzyko wad wrodzonych.

Ponadto awokado pozwala na lepszą pracę mózgu, więc pobudza nasze szare komórki do myślenia.

Przepisy na dania z awokado:

Kanapki

Dzięki dodaniu awokado do naszego śniadania, zwyczajne, nudne kanapki staną się kopalnią wielu składników odżywczych.

Wystarczy rozdrobnić awokado z dodatkiem soli i ulubionych przypraw, a także z czosnkiem i oliwą z oliwek, może być też odrobina sosu sojowego. Tak przygotowaną pastą smarujemy nasze kanapki. Ja nazywam to ” zielonym masełkiem” :)

Sałatka z mango i awokado: ( przepis zaczerpnęłam ze strony pomidoribazylia.blogspot.com ) Dziękuję ! :)

SKŁADNIKI:
garść rukoli
garść sałaty lodowej
1/2 mango
1/2 awokado
1/2 kulki mozzarelli light
pestki wydrążone z 1/3 granatu
miodowy winegret: 1 łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki octu winnego, 4 łyżeczki oliwy

Rukolę i sałatę rozłożyć na talerzu. Awokado, mango i mozzarellę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na sałacie. Posypać pestkami granatu.
Do filiżanki wlać miód i dodać ocet, wymieszać. Dolać olej i wymieszać ponownie do połączenia składników. Przygotowanym sosem polać sałatkę.

 Guacamole:

-2 dojrzałe awokado, obrane
 -2 łyżki soku z cytryny lub limonki
 -1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany i posypany solą
 -2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
 -1 – 2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco

-1/3 małego pęczka kolendry, posiekane listki
-1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
 -4 łyżki oliwy z oliwek
 -1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę
 - sól do smaku 

Przygotowanie: Rozgnieć widelcem awokado z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Dopraw do smaku i podawaj z chipsami nachos lub tortillą.

Chłodnik z awokado:

-2 dojrzałe awokado
 -1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 młode szczypiorki wraz z cebulką pokrojone w plasterki
 -1/2 litra bulionu warzywnego
- sok z 1 limonki
- 70 ml płynnej śmietanki 12%

Wykonanie:
Rozgrzać oliwę w rondelku i poddusić szczypiorek wraz z cebulką przez 5 minut, aż się zeszkli, ale nie zarumieni. Dodać bulion, zagotować i doprawić ewentualnie delikatnie solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Ostudzić. Do blendera włożyć obrane awokado pokrojone w kawałki, sok z limonki i ostudzony bulion. Zmiksować na jednolitą masę, pod koniec dodać śmietankę. Schładzać w lodówce pod przykryciem, minimum przez 1 godzinę.

Znalazłam przepisy w internecie, więc nie są mojego autorstwa ! Wybrałam te, które najbardziej mnie zainteresowały. Smacznego ! :)

Buziaki, Ola !.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.